• Hokkaido puding

    Hokkaido puding

  • A evo kako finu krem juhu od hokkaido bundeve pripremaju u Dubrovačkoj Republici, odnosno u Dubrovniku...

  • Ovako naše hokkaido bundeve pripremaju neki poznati Zagrepčanci...

  • Hokkaido bundeve iz Slavonije u "Dubrovačkoj republici"...

  • Čestit Božić i sretna Nova 2020-a...

  • Martinjske bundeve

  • Hokkaido bundeva - Nutritivna bomba

  • Večer poezije u Kutjevu 2019.

  • Kutjevačke trešnje

  • Mušmula

  • Drugi o nama: Divlji šipak je 100% ekološki i 100% prirodni proizvod...

  • Hokkaido bundeva i domaća obična rajčica vole se javno...

  • Pajdašice i pajdaši družili se i zabavili u prirodi...

  • O nama je izvrstan prilog osvanuo i na portalu Explore Croatia...

  • U Gospodarskom listu dame i gospoda gospodski i s uvažavanjem pišu o malim poljoprivrednim gospodarstvima…

  • O nama je pisao i Brod portal...

  • Pajdaši iz Slavonskog Broda na OPG-u Livak u Kutjevu

Rosa canina L. (Pasja ruža, šipak)

Trnoviti grm. Visina: 2-3 m. Cijeli grm je obrastao bodljama. Listovi su neparno perasti, a listići jajastog oblika i oštro nazubljeni. Cvjetovi se sastoje od 5 latica svjetlo ružičaste ili gotovo bijele boje. Plodovi (šipak) oko 1,5 cm su jajasti i crvene ili crveno-narančaste boje s velikim brojem tvrdih i uglastih dlačicama obraslih plodića.
Vrijeme cvjetanja: V. – VII.

pasja-ruzapasja-ruza-2
Stanište:Raste po sunčanim rubovima šuma, po živicama, na pašnjacima nizinskog i brdskog područja, među grmljem, uz ograde. Uspijeva i na kamenjarima, ali je u tom slučaju plod biljke znatno manji.

Rasprostranjenost: Cijela Europa i dio Azije gdje vlada umjerena klima.

Upotreba: Latice cvijeta pasje ruže sabiru se u vrijeme cvatnje i ukuhavaju sa šećerom. Od izraslina koje se pojavljuju na granama izazvane ubodom šipkove ose šiškarice priprema se tinktura. Mladi listovi su izvor vitamina C i služe za pripremu čaja. Najviše vitamina C ima u zrelom šipku koji nije počeo mekšati te uz zeleno usplođe oraha predstavlja najbogatiji prirodni izvor tog vitamina. Tvrdi plodići se mogu rabiti kao začin ili čaj ugodna mirisa. Plodovi se iskorištavaju za jelo, dodaju u salate, juhe, kompote te se pripremaju čajevi, marmelade, pekmezi, šipkovo vino, šipkov liker.

SIPAK
(www.ezdravlje.info)

Izvor: Internet (wikipedia, www.prirodna-hrana.info)

Florističko istraživanje

Explore Croatia

Knjiga gostiju

Mijat Barić
Korija
Kume Dobro izgleda taj naš kraj, bar si malo sačuvao dio povijesti kako je izgledala korija kad smo bili mali. Puno uspjeha u radu. Pozdrav
Subota, 09 Svi 2015
Helmut
Toronto Bravar
Dobar dizajn. Vrlo originalni rad ovdje.
Subota, 08 Ožujak 2014
Željka Kovač
Slika govori više od 1000 riječi, no ove slike je posebno važno opisati i napismeno... entuzijazam, pozitivnost, sreća! Sve ono što nam ponekad nedostaje, a kada mislimo da ničega od toga više nema, otvorimo stranicu OPG LIVAK i uvijek se najugodnije iznenadimo! Svaka čast i samo tako naprijed i ubuduće! Srdačan pozdrav!
Petak, 29 Ožujak 2013

Web poveznice

Web statistika

Danas 17

Jučer 15

Ovaj tjedan 88

Ovaj mjesec 32

Ukupno 9077

Trenutno su 11 gost(i)ju i nijedan član online

MG-WEB
Copyright © 2020 Malo drugačiji OPG. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.