• Mušmula

  • Drugi o nama: Divlji šipak je 100% ekološki i 100% prirodni proizvod...

  • Hokkaido bundeva i domaća obična rajčica vole se javno...

  • Pajdašice i pajdaši družili se i zabavili u prirodi...

  • O nama je izvrstan prilog osvanuo i na portalu Explore Croatia...

  • U Gospodarskom listu dame i gospoda gospodski i s uvažavanjem pišu o malim poljoprivrednim gospodarstvima…

  • O nama je pisao i Brod portal...

  • Pajdaši iz Slavonskog Broda na OPG-u Livak u Kutjevu

Rapsodija maslačka u Kutjevu

Na našem imanju u Kutjevu proteklog vikenda rascvalo se more maslačka.  Maslačak raste posvuda - po livadama, vrtovima, putevima, zapravo nema mjesta gdje ne može niknuti maslačak. Cvate u proljeće prekrasnim žutim cvjetovima smještenim na ravnoj uspravnoj i šupljoj stabljici visokoj od 10 pa čak do 30 cm. Nakon cvatnje razviju se djeci omiljeni "lampioni", sjeme koje vjetar lako raznosi, a djeca vole puhati i gledati male padobrane kako putuju, o čemu postoji i dječja pjesma:


Maslačak šalje djecu u svijet

Jednoga dana, maslačak žut
poslao djecu na dalek put.
Padobran mali,
svakome ću dati,
neka vas sreća na putu prati!
Nek vam je uskoro
šeširic žut,
letite djeco,
sretan vam put!!

Od davnina poznat kao ljekovita biljka maslačak se koristi kao hrana i kao lijek, a u ljekovite svrhe koristi se cijela biljka. Korijen iskapamo u radno proljeće ili jesen, listovi se beru prije cvatnje, a cvjetovi i stabljike u vrijeme cvatnje. Maslačak možemo koristiti na razne načine, a svi će oni pozitivno utjecati na naš organizam. U proljeće ga je najbolje koristiti kao salatu samog ili u kombinaciji s nekom drugom salatom, a ostatak godine možemo ga koristiti u obliku čaja, tinkture, sirupa, meda ili u obliku praha. Maslačak je vrlo ljekovit međutim kod duljeg redovitog uzimanja potrebno je napraviti pauzu od 3 tjedna.


Med od maslačka

Cvijetove maslačka dobro isprati vodom. Močiti ih u 3 litre vode 24 sata.

Drugi dan u tekućinu u kojoj su močeni cvijetovi staviti šečer, narezane naranče i limun s koricom da kuha 30 minuta.

Zatim tu smjesu procijediti i kuhati još 30 minuta stalno miješajući dok se ne zagusti.

Ohladiti i stavljati u staklenke.


Potrebno:

500 žutih cvjetova maslačka

3 naranče

3 kg šećera

2 limuna

2 vanil šećera


U slast!


Autor teksta i fotografija: Predrag Livak

Fotografije su snimljene u u subotu 20.04.2013. godine u popodnevnim satima, mobilnim aparatom Samsung Galaxy S Plus GT-19001.

Florističko istraživanje

Explore Croatia

Knjiga gostiju

Mijat Barić
Korija
Kume Dobro izgleda taj naš kraj, bar si malo sačuvao dio povijesti kako je izgledala korija kad smo bili mali. Puno uspjeha u radu. Pozdrav
Subota, 09 Svibanj 2015
Helmut
Toronto Bravar
Dobar dizajn. Vrlo originalni rad ovdje.
Subota, 08 Ožujak 2014
Željka Kovač
Slika govori više od 1000 riječi, no ove slike je posebno važno opisati i napismeno... entuzijazam, pozitivnost, sreća! Sve ono što nam ponekad nedostaje, a kada mislimo da ničega od toga više nema, otvorimo stranicu OPG LIVAK i uvijek se najugodnije iznenadimo! Svaka čast i samo tako naprijed i ubuduće! Srdačan pozdrav!
Petak, 29 Ožujak 2013

Web poveznice

Web statistika

Danas 3

Jučer 9

Tjedan 67

Mjesec 306

Ukupno 846

Trenutno su 27 gost(i)ju i nijedan član online

Copyright © 2019 Malo drugačiji OPG. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.