• Večer poezije u Kutjevu 2019.

  • Kutjevačke trešnje

  • Mušmula

  • Drugi o nama: Divlji šipak je 100% ekološki i 100% prirodni proizvod...

  • Hokkaido bundeva i domaća obična rajčica vole se javno...

  • Pajdašice i pajdaši družili se i zabavili u prirodi...

  • O nama je izvrstan prilog osvanuo i na portalu Explore Croatia...

  • U Gospodarskom listu dame i gospoda gospodski i s uvažavanjem pišu o malim poljoprivrednim gospodarstvima…

  • O nama je pisao i Brod portal...

  • Pajdaši iz Slavonskog Broda na OPG-u Livak u Kutjevu

Dunja - mirisna i ljekovita

Zreli plodovi dunje na ormaru uvijek su pridonosili posebnom ugođaju kasne jeseni, širili oko sebe ugodan miris, koristili se za pripremu pekmeza i kompota, ali i ljekovitih pripravaka.Dunja (Cydonia oblonga Mill.) pripada porodici ružičnjača i bliski je srodnik jabuke. Domovina su joj šume sjevernog Irana, gdje raste samoniklo u obliku grma ili drveta. Preko Italije stigla je u Europu, a u našim krajevima dobro uspijeva. Cvate od svibnja do lipnja, a veliki pojedinačni cvjetovi bijele su ili ružičaste boje. Listovi su kožasti, jajoliki, cjelovitog ruba, dugi 5 - 10, a široki oko 7 cm, gusto obrasli finim, sivkastim dlačicama.

Plodovi dozrijevaju od sredine rujna do kraja listopada, ovisno o klimatskim prilikama staništa na kojem se uzgajaju. Pokriveni su dlakama koje se lako skidaju, a dosežu težinu od 300 do 500 grama. Dunje obvezno treba brati prije prvog mraza, i to u trenutku kad je cijela površina ploda blijedožute boje i lako se otkida uvrtanjem peteljke. Prerano ubrani, zelenkasti plodovi, znatno su slabije kakvoće i ne mogu se dugo čuvati, kao ni oni prekasno ubrani, obično s tamnim pjegama. Vrlo su osjetljivi na udarce i oštećenja, i treba ih čuvati u nezagrijanim prostorijama, u jednom sloju i s peteljkom okrenutom prema gore.

Kad se boja plodova promijeni iz blijedožute u zlatnožutu, spremni su za korištenje. Sirovi plodovi se ne koriste jer su trpki, drvenasti i teško probavljivi. Od hranjivih tvari sadržavaju oko 14 posto ugljikohidrata, 0,5 posto bjelančevina i oko 0,4 posto masti. Voda čini 70 - 80 posto ploda, a značajno je i 2 posto neprobavljive celuloze koja je važna za normalan rad crijeva. Tu su i vitamini C, B1, B2, B12, provitamin A te minerali kalij, kalcij, natrij, fosfor, magnezij, željezo i bakar. Pečene i kuhane dunje odlično su sredstvo protiv podrigivanja te kod bolesti jetre i žuči. Nezaslađeni kompot pomaže protiv proljeva. Čaj od plodova pije se kod dišnih tegoba, promuklosti, kašlja i bronhitisa.

Čaj od plodova: Dunju dobro oprati, ukloniti dlačice i prerezati ju na četiri dijela. Odstraniti sjemenke i tvrdi dio oko njih, a preostali dio usitniti, najbolje na tanke ploške, i odmah ga staviti (da ne promijeni boju) u 1 litru vrele vode. Lagano kuhati 15 - 20 minuta i ostaviti hladiti. Tekućinu procijediti i piti u gutljajima tijekom dana.

Izvor: www.agro-glas.com

Florističko istraživanje

Explore Croatia

Knjiga gostiju

Mijat Barić
Korija
Kume Dobro izgleda taj naš kraj, bar si malo sačuvao dio povijesti kako je izgledala korija kad smo bili mali. Puno uspjeha u radu. Pozdrav
Subota, 09 Svi 2015
Helmut
Toronto Bravar
Dobar dizajn. Vrlo originalni rad ovdje.
Subota, 08 Ožujak 2014
Željka Kovač
Slika govori više od 1000 riječi, no ove slike je posebno važno opisati i napismeno... entuzijazam, pozitivnost, sreća! Sve ono što nam ponekad nedostaje, a kada mislimo da ničega od toga više nema, otvorimo stranicu OPG LIVAK i uvijek se najugodnije iznenadimo! Svaka čast i samo tako naprijed i ubuduće! Srdačan pozdrav!
Petak, 29 Ožujak 2013

Web poveznice

Web statistika

Danas 0

Jučer 10

Tjedan 0

Mjesec 181

Ukupno 1942

Trenutno su 40 gost(i)ju i nijedan član online

Copyright © 2019 Malo drugačiji OPG. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.