Korisnici, volonteri i zaposlenici Udruge "MI" u Kutjevu...

„MI“, Udruga roditelja djece i osoba s poteškoćama u razvoju, u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Požega i uz suradnju lokalne zajednice, započela je 1. studenog 2017. godine s provedbom projekta pod nazivom „Upoznajemo zajednicu“, kojeg financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Aktivnostima projekta žele smanjiti socijalnu isključenost i povećati integraciju osoba s invaliditetom u društvo kao njenih ravnopravnih članova, informirati lokalnu zajednicu i povećati javnu svijest o problemima i preprekama s kojima se svakodnevno susreću ranjive društvene skupine i uspostaviti sustav podrške u lokalnoj zajednici. Tijekom dosadašnje provedbe odradili su nekoliko posjeta, a proteklog vikenda korisnici, volonteri i djelatnici (njih 20-ak) udruge "MI" iz Požege bili su u posjeti OPG-u Livak u Kutjevu.

Iako je s vremena na vrijeme kišilo to posjetitelje nije omelo u uobičajenom programu koji je prava torta; red muzike i red sporta. Red muzike se odnosi na smijeh, razgovor i ciku prisutnih, a o redu sporta ćemo nešto kasnije. Prvo je uslijedio obilazak imanja i upoznavanje s ljekovitošću nekih biljaka, a posjetitelji su mogli vidjeti kako one izgledaju. Nakon obilaska imanja uslijedio je kraći odmor uz osvježenje u vidu soka, keksa, čokoladica i čaja od samoniklog bilja s imanja (mješavina bijelog gloga i mente).
Sada dolazi na red; red sporta. Posjetitelji su se podijelili u dvije grupe i uspješno "odradili" gađanje praćkom i gađanje kozlice. Nakon toga su bacali koplje u dalj, i na kraju reda sporta uslijedio je najzanimljiviji dio; hokej na travi. U dvije prijateljske, ali borbene, utakmice u kojima su sudjelovala po tri igrača na svakoj strani, jedna utakmica je završila prijateljski; 1:1, a druga je završila konkurentski; 3:0!

Nakon što su završile aktivnosti na imanju svaki korisnik je rekao kako mu je bilo i što mu se najviše svidjelo na imanju. Jedna gospođa je spontano u ime svih zahvalila na domaćinstvu i rekla da će doći opet (predbilježila se sa štovanjem), nakon čega je i uslijedio spontani poziv za dolazak na imanje na jesen. Gospođa je, također spontano i jednoglasno, proglašena glasnogovornicom udruge i OPG-a…

Na kraju su domaćini ispratili svoje goste u autobus (treći koji je do sada dovezao posjetitelje na imanje), s riječima; - Dođite nam opet!

  • Pregleda: 4226