Facebook
 • Večernji list o nama...

  Večernji list o nama...

 • GOSTI IZ DARUVARA NA IMANJU...

  GOSTI IZ DARUVARA NA IMANJU...

 • Lisičarke iliti žutice...

  Lisičarke iliti žutice...

 • Šumske jagode

  Šumske jagode

 • Što kažu Englezi o bijelom glogu?

  Što kažu Englezi o bijelom glogu?

OPG Livak

OPG Livak

Ponedjeljak, 18 Lipanj 2018 13:07

Večernji list o nama...

Večernji list danas (ponedjeljak, 18.6.2018.) nam je posvetio cijelu stranicu broj 12...

Petak, 08 Lipanj 2018 17:33

GOSTI IZ DARUVARA NA IMANJU...

Tijekom svibnja OPG Livak u Kutjevu su posjetili članovi, simpatizeri i podupiratelji HSS-a Daruvar na čelu s predsjednicom Tanjom Novotni Golubić, koja je zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije.
Nakon upoznavanja s imanjem uslijedilo je predavanje "Proizvodnja prirodnih biljnih čajeva od samoniklog bilja", uz konzumaciju čaja od ovogodišnjeg bijelog gloga i soka, uz dodatak svježe ubrane mente i limuna.
Ono čemu su se najmlađi razveselili (i odrasli također) bilo je sudjelovanje u starim i ponekim novim igrama, sportovima i vještinama - gađanje praćkom, gađanje kozlice, gađanje lukom i strijelom, bacanje koplja i hokej na travi.
Nakon sudjelovanja u sportskim aktivnostima dobili su potrebnu kondiciju za ručak koji je dostavilo ljubazno osoblje restorana "Schönblick".
Po završetku aktivnosti na imanju, gosti i domaćini su došli u Vinariju Perak gdje su kušali nekoliko vrsta vina i od gospodina Ivice Peraka doznali sve o proizvodnji i vrstama vina u ovoj vinariji.
Tanja Novotni Golubić je i ravnateljica Ravnateljstva za turizam HSS-a pa je ovaj susret iskoristila kao ideju za razmišljanje o posebnim oblicima turizma.

Srijeda, 23 Svibanj 2018 18:04

Lisičarke iliti žutice...

Pa ljudi moji, je li to moguće? 
Šta je ovo? Kakva sreća!! :)
Lisičarke iliti žutice po prvi puta, ničim izazvane i nepozvane, jučer se pojaviše na imanju...
Kako su došle? Tko ih je donio? Ne znamo..ono što znamo je da mi nismo...
Bilo kako bilo, sinoć nismo gledali nego jeli večeru za 5...   :)
Subota, 19 Svibanj 2018 09:07

Šumske jagode

http://www.biovrt.com/voce/sumske-jagode-fragaria-vesca

Četvrtak, 10 Svibanj 2018 10:33

Voćnjak u novom ruhu

Jučer su se voćke na imanju (trešnje, višnje, jabuke, kruške, dunje, mušmule, divlje šljive i kruške), ničim izazvane odjednom zabijelile...

Na ideju da sade bijeli glog došli su tako što ga je dosta bilo u dijelu šumarka na imanju i u grmlju pokraj voćnjaka. Trebalo se iskrčiti, no poznavajući ljekovita svojstva biljke smatrali su kako bi bilo šteta takvu biljku krčiti i odlučili su svake godine saditi 30-40 biljki na dio travnjaka na imanju, kaže nam Predrag Livak.

Započela je berba na najvećoj plantaži bijelog gloga u Hrvatskoj. Najvećoj, kaže nam Predrag Livak, iz razloga što je za sada jedina kod nas. Plantaža bijelog gloga OPG-a Livak iz Kutjeva postoji šest godina, a na njoj su sada četiri velika i oko 300 manjih stabala. Na ideju da sade bijeli glog došli su tako što ga je dosta bilo u dijelu šumarka na imanju i u grmlju pokraj voćnjaka.

"Trebalo se iskrčiti, no poznavajući ljekovita svojstva biljke smatrali smo kako bi bilo šteta takvu biljku krčiti i odlučili smo svake godine saditi 30-40 biljki na dio travnjaka na imanju", prisjeća se početaka napominjući da je bijeli glog zapravo grm, ali se može uzgojiti kao stablo.

Nema puno ulaganja, a može biti isplativo

"Ove godine ćemo cvijet i list ubrati s otprilike 30 stabala, a o količinama je teško trenutno govoriti jer se čaj prodaje kad se biljka potpuno osuši, a omjer svježe biljke i suhe je 10:1, znači od 10 kilograma svježe biljke dobije se kilogram suhe. Do sada smo ubirali male količine ploda, ali razmišljamo i o berbi plodova", otkriva nam poznati uzgajivač ljekovitog bilja navodeći da bijeli glog najčešće cvjeta oko 1. svibnja s tim da je ove godine ranije došao u rod i riječ je o jednoj od najboljih godine po pitanju uroda.

Zašto nema više uzgajivača bijelog gloga, nije im jasno jer nema puno ulaganja u njega, a može biti isplativo. Nije ga teško ni brati ali kako glog na sebi ima dosta trnja, treba biti pažljiv. Kao i većina samoniklog bilja, glog se bere po sunčanom vremenu i to točno kad procvjeta jer je ukus čaja bolji kad se uberu list i upravo procvjetao glog.

"S obzirom da sve sadnice nisu posađene iste godine, i s obzirom na starost pojedine biljke berba traje 4-5 dana", dodaje.

Bijeli glog je, naglašava, jedinstven, koristan, zdrav, fini i umirujući čaj zagasito crvene boje u kojem podjednako uživate u okusu, boji i mirisu. Blagotvoran je kod visokog i niskog tlaka, dobar je za srce i krvožilni sustav. Inače, OPG Livak postoji od 2010. godine. Površina imanja je nešto veća od pola hektara (5.600 metara kvadratnih), a uz čajeve proizvode još hokkaido bundeve, i povrće i voće za vlastite proizvode koje uglavnom prodaju na sajmovima i raznim manifestacijama. Imaju i nekoliko stalnih kupaca u Zagrebu i Splitu, a njihovi čajevi se piju na otoku Mljetu i u Švicarskoj te Bosni i Hercegovini. U proizvodnji sudjeluje uža obitelj i prijatelji.

"Na radnom mjestu se susrećem općenito s biljkama pa i onim ljekovitim što me je zainteresiralo za ovu djelatnost. Ovaj posao nije zahtjevan, ali zahtijeva puno slobodnog vremena, ljubavi i strpljenja", kaže nam na upit otkud baš ta grana poljoprivrede.

Plan je proširiti nasade za još 200 stabala

OPG Livak često organizira posjete srednjoškolaca (i ne samo njih) te su održali predavanje na temu "Proizvodnja, marketing i distribucija poljoprivrednog proizvoda". Osim navedene teme održavaju i predavanje na temu "Prozvodnja prirodnih biljnih čajeva od samoniklog bilja", 5-6 puta godišnje. Obavezan dio svakog predavanja na kraju je sudjelovanje posjetitelja u starim igrama, vještinama i sportovima (gađanje kozlice, gađanje lukom i strijelom, gađanje praćkom, bacanje koplja u dalj, hokej na travi).

Kada su u pitanju poticaji, otkriva, nije im poznato postoje li poticaji u ovoj grani, a i nemaju namjeru sudjelovati u prijavi na neku od mjera ruralnog razvoja jer ima svoje mišljenje o pripremljenosti i marketingu tih mjera ("dovoljno je pogledati kako se reklamirala mjera za poticaj poljoprivrednika za leptire na imanju i eliminacijske faktore iz te mjere, prema kojoj u toj mjeri, procjenjujem, ne može sudjelovati 90% zainteresiranih").

Planovi OPG-a Livak su proširiti nasade za još 200 stabala. Uz glog, na OPG Livak uzgaja se i gospina trava, majčina dušica, stolisnik, menta te druge samonikle ljekovite biljke.

Agroklub

Ponedjeljak, 30 Travanj 2018 17:39

Berba bijelog gloga u medijima

O berbi bijelog gloga na imanju pisali su i neki mediji. Više na poveznici u nastavku:

http://pozeskivodic.com/opg-livak-u-tijeku-berba-na-jedinstvenoj-plantazi-u-hrvatskoj-bijelog-gloga/

Ponedjeljak, 30 Travanj 2018 17:34

Berba bijelog gloga 2018.

Proteklog vikenda obavljena je najranija berba bijelog gloga na mini plantaži na imanju, na kojoj je trenutno oko 300 stabala ove biljke.

Srijeda, 07 Veljača 2018 08:18

Zimska idila na imanju

Stranica 1 od 5

Florističko istraživanje

Knjiga gostiju

Kume Dobro izgleda taj naš kraj, bar si malo sačuvao dio povijesti kako je izgledala korija kad smo bili mali. Puno uspjeha u radu. Pozdrav
Dobar dizajn. Vrlo originalni rad ovdje.
Slika govori više od 1000 riječi, no ove slike je posebno važno opisati i napismeno... entuzijazam, pozitivnost, sreća! Sve ono što nam ponekad nedostaje, a kada mislimo da ničega od toga više nema, otvorimo stranicu OPG LIVAK i uvijek se najugodnije iznenadimo! Svaka čast i samo tako naprijed i ubuduće! Srdačan pozdrav!